Out Of Line

En matchtröja för jämställt idrottande

Out Of Line - Vår viktigaste matchtröja någonsin

Svar på nedsättande kommentarer kopplade till kvinnligt idrottande kommer pryda SM-finalisterna Skutskärs IF:s nya matchtröjor. Den nya matchtröjan lanseras inför elitseriepremiären den 14:e november.

– Med den här tröjan vill vi synliggöra något som alla idrottare med ”fel” kön inom sin idrott någon gång upplever. Samtidigt vill vi inspirera fler att våga säga ifrån. Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper, säger Skutskärs lagkapten Ebba Fridlund.

Grunden till den nya matchtröjan, som tagits fram tillsammans med Grit Sportswear, kommer från spelarna i lagets egna upplevelser. Kommentarer som ”man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle” och ”tjejer kan inte skjuta” har besvarats med meningar som ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra” och ”jag kan visst skjuta”. Svaren har sedan fått utgöra linjerna på det nya matchstället, som går i Skutskärs gröna och gula färger.

– Förhoppningen är att tröjan ska bli en symbol för klubbens värderingar och vårt arbete med jämställdhet inom idrotten och i samhället, säger Ebba Fridlund.

Sedan avancemanget till Elitserien 2017 har Skutskär spelat tre raka SM-finaler, vilket resulterat i ett SM-guld. Klubben har också uppmärksammats i media vid flertalet tillfällen för sin satsning på jämställdhet.

Även Skutskärs herrlag kommer stå upp mot idrottens könsstereotyper genom en egen version av den nya matchtröjan. Herrlagets tröjor består av meningar som hyllar spelarna i damlagets idrottande på och utanför isen.

  • skutskar_gruppbild
  • skutskar_malbur
  • skutskar_huvudbild
  • 4
  • skutskar_rander

#IdrottÄrFörAlla

Ränderna går aldrig ur, sägs det. Förhoppningsvis är det inte sant när det kommer till vår nya matchtröja, Out Of Line. Med initiativet #IdrottÄrFörAlla vill vi även uppmana fler idrottare som går emot könsstereotypen inom sin idrott att berätta sina historier. Tillsammans kan vi göra skillnad. Gör din röst hörd, du med. 
​​​
Dräktpartners 2020/2021

Kontaktuppgifter


Telefon 

Ebba Fridlund 076-8342806
Lagkapten damlag 

Johannes Siirtola 070-6509303
Lagkapten herrlag

Epost

sifbandy.kansli@gmail.com

"Jag tycker hela initiativet är fantastiskt. För att kunna göra skillnad måste det pratas om de här sakerna. Jag står bakom er till 100 %".

Josefine Holmgren 
Damkronorna och Djurgården Hockey


"Skutskärs IF har valt att gå sin egen väg med sin satsning på damlaget i bandy. Nu tar de ytterligare ett steg med en matchtröja som talar sitt eget språk".

Arbetarbladet/Gefle Dagblad


"Heja Skutskär i er första match för säsongen på lördag och heja er säsongen ut".

Clara Henry, tv-profil