Hoppa till sidans innehåll

Tankar från en ordförande...

07 FEB 2020 12:23
Sören Sandström reflekterar över de senaste dagarnas uppmärksamhet kring bandyns förhållanden på Skutskärs IP.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2020 12:23

I går belystes förutsättningarna för att bedriva bandy i Älvkarleby kommun i P4 Gävleborgs eftermiddagsprogram. Skutskärs IF anser att vi missgynnas i förhållande till de föreningar som har förmånen att kunna bedriva sin verksamhet i kommunalt ägda anläggningar.

Saken blir inte direkt bättre av att väldigt många av våra utövare sedan ett antal år tillbaka är flickor och kvinnor, vilket gör att även Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål faller pladask:

”Resurser till kvinnor och män ska fördelas likvärdigt och rättvist till flickors och pojkars samt kvinnors och mäns idrottande. Båda könen ska ha tillgång till kompetenta tränare och ledare samt likvärdiga förutsättningar för träning och tävling, såsom tillgång till anläggningar, träningstider och ekonomiska resurser.”

Utredning bekräftar stora skillander

Skillnaderna mellan föreningar i kommunala och egna (ickekommunala) anläggningar i Älvkarleby blev också tydlig i den utredning som genomfördes för ett antal år sen. Det är nu snart 5 år sen resultatet av utredningen presenterades, och där framgick att vissa föreningar i kommunala anläggningar hade subventionsgrader på över 90 procent.

Från kommunens sida sa man först att inga förändringar skulle göras innan utredningen var genomförd, men sen skulle arbetet påbörjas med de 5 största föreningarna (Skutskärs IF Fotboll, Skutskärs IF Bandy, Skutskärs SK, Älvkarleby IK och Älvkarleby Ridklubb) för att skapa någorlunda rättvisa förhållanden dem emellan. Det är också dessa föreningar som är de mest kostsamma för kommunen, framförallt på grund av deras anläggningar.

Inte mycket har hänt

Med utredningen som grund skulle dessa förhållanden säkerligen rättas till, trodde vi. Men det visar sig att mycket lite har hänt under den tid som gått. För att öka fokus på frågan gjorde bandyklubben en enkät till kommunens politiker före valet 2018 där en av frågorna löd ”Anser ert parti, med likställighetsprincipen som grundsyn, att fördelningen av de kommunala resurserna för de tre olika verksamheterna på Skutskärs IP i dag är rättvis och rimlig?”

Alla partier som besvarade enkäten (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Kommunens väl) svarade enhälligt nej på frågan. Svaret ser vi som ett kvitto på att politikerna är medvetna om situationen.

Skillnaderna i förutsättningar är dock fortfarande orimligt stor, men det finns relativt enkla styrmedel för att komma tillrätta med det:

  • Skäliga bidrag som täcker driftkostnaderna till föreningar med egna anläggningar.
  • Debitera marknadsmässiga hyror för föreningar som vistas i kommunala anläggningar.
  • Återhållsamhet, noggranna förstudier och kloka beslut inför investeringar i kommunala anläggningar.
  • Ökade krav på motprestationer från föreningar som vistas i kommunala lokaler. Kreativiteten är stor inom den ideella sektorn, något som kan hålla nere kommunens kostnader för exempelvis städning, skötsel och enklare underhållsarbeten.

Jag hyser den största respekt för att kommunala beslutsprocesser kan ta tid, men det är inte lätt att som ordförande förklara ”Hur i helvete kan det vara så här!?” när frågan ställs av spelare, ledare, föräldrar och sympatisörer till föreningen.

Vi har vid ett flertal tillfällen framfört olika förslag till kommunen om hur Skutskärs IP skulle kunna utvecklas inför framtiden. Vem vet, kanske är det dags nu…?

Med dessa tankar vill jag önska er alla en trevlig helg, och kanske ses vi vid damernas bortamatch mot Västerås i morgon? Avslag kl 14.00 i ABB Arena Syd.

Slutspelsfebern börjar stiga nu, mina damer och herrar!

 

Sören Sandström
ordförande i Skutskärs IF Bandyklubb

Fotnot: För dig som vill ha ytterligare info i ärendet går det givetvis också bra att ta direktkontakt med tjänstemän och politiker i Älvkarleby kommuns organisation. Jag kan bistå med kontaktuppgifter.

Skribent: Sören Sandström
Epost: This is a mailto link

Partners

reab

 

miiab

thunbergs_bil

 

  francks
 
   
handelsbanken
cafe_furiren skytts_blommor
   
larsas
 brynasmekano  
   
 
svenskakyrkan IRT
 
swedhandling
   
 MM  
   
   
 gustafsbro  
   

 

besöksräknare
räknare

räknare startad 2014-12-30

Postadress:
Skutskärs IF Bandyklubb - Bandy
Box 54
81422 Skutskär

Kontakt:
Tel: 0705578375
E-post: This is a mailto link

Se all info