Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mattias Bostrom

Ordförande kommenterar regeringens förslag

21 AUG 2020 13:28
I förmiddags lade ministrarna Lind och Damberg fram nya förslag om bland annat regler för folksamlingar vid idrotts- och kulturevenemang. Men har man verkligen tänkt till om vinteridrotten utanför storstädernas inomhusrenor…?
  • Uppdaterad: 21 AUG 2020 13:28

Enligt regeringens förslag ska 50-personersregeln för folksamlingar vara kvar även inom överskådlig tid. I vissa fall öppnar man dock för undantag under förutsättning att publiken är sittande.

Genomförandet av detta förslag kommer att få förödande konsekvenser både sportsligt och ekonomiskt för Skutskärs IF:s matcharrangemang kommande vinter, medan klubbar som spelar i inomhushallar troligen inte kommer att drabbas över huvud taget.

Sittplatser viktigare än avståndet

Skutskärs IF är en av få föreningar på elitnivå i bandy som fortfarande saknar inomhushall, medan de flesta andra lagen har tillgång till inomhusanläggningar med sittplatser. Dessa sittplatser i både t ex Lidköping, Sandviken och Västerås täcker gott och väl behovet åtminstone vid dammatcher, där publiksiffrorna brukar ligga på 200-300 personer.

Vid vår bandybana i Skutskär finns möjlighet att sprida ut publiken över hela anläggningen, men det kommer troligen inte att låta sig göras då arenan inte har sittplatser. Vi har massor av publikutrymme och naturlig ventilation, och vi skulle utan problem kunna ha ett avstånd på 10 meter (!) mellan varje åskådare om det behövs. Men så länge inte åskådaren sitter ner verkar myndigheterna inte komma att tillåta detta.

Problematiken finns ju även på herrsidan i bandy. Utomhusarenorna i exempelvis Falun, Ljusdal, Bollnäs med flera saknar också sittplatser.

Men kanske smittar viruset mindre om vi tvingar publiken att sitta på ståplatsläktarna? Och hur definierar man egentligen just en ”sittplats”? Tjaa, ministrarna kanske vet…

Knepigt läge för vinteridrotter utomhus

Regeln kommer om den införs att vara förödande för alla arenaidrotter framför allt i lägre divisioner där endast ståplatsläktare (eller kanske inte läktare över huvud taget!) finns att tillgå. Det innebär att endast 50 personer även i fortsättningen tillåts besöka arenan när den lokala klubben spelar fotboll eller bandy.

Det är min förhoppning att berörda remissinstanser tar sitt ansvar även för arenaidrotter lägre ner i seriesystemen och beskriver dessa absurda konsekvenser i sina svar till regeringen.

 

Sören Sandström
ordförande i Skutskärs IF Bandyklubb

 

Toppbilden: Måljubel på Skutskärs IP, en anläggning från 1961. Fortfarande utan sittplatser. Foto: Mattias Boström

Skribent: Sören Sandström
Epost: This is a mailto link

Partners

reab

 

miiab

thunbergs_bil

 

  francks
 
   
handelsbanken
cafe_furiren skytts_blommor
   
larsas
 brynasmekano  
   
 
svenskakyrkan IRT
 
swedhandling
   
 MM  
   
   
 gustafsbro  
   

 

besöksräknare
räknare

räknare startad 2014-12-30

Postadress:
Skutskärs IF Bandyklubb - Bandy
Box 54
81422 Skutskär

Kontakt:
Tel: 0705578375
E-post: This is a mailto link

Se all info