Hoppa till sidans innehåll

Info till medlemmar och sympatisörer

2018-08-21 10:57
Många som jobbar ideellt i klubben, och även en del sponsorer, efterfrågar ekonomisk information om Skutskärs IP. Hur mycket kostar driften för oss? Hur kostsam är bandyn i förhållande till annat? Hur mycket har investerats på IP de senaste åren?
  • Uppdaterad: 2018-08-21 11:20

Styrelsen har hämtat in ekonomiska uppgifter från Älvkarleby kommun, och utifrån det har vi sammanställt följande information:

Info till bandyklubbens medlemmar och sympatisörer

Bandybanan stängdes av Älvkarleby kommun 2009. Den påstådda driftkostnaden för anläggningen uppgick till cirka 1,6 miljoner kr per år. Beslut om stängning av banan fattades utifrån denna siffra, som kommunen senare tillstått var felaktig. Bandyn var inte så kostsam som påstods, men politikernas beslut stod fast, vilket fick förödande konsekvenser för oss.

Efter långa diskussioner och olika bud blev enda möjligheten att få vara kvar på IP att klubben övertog anläggningen och drev den i egen regi.

2012 byggde Skutskärs IF en ny bana för egna medel till en kostnad av cirka 6 miljoner kr. Projektet bekostades av privata givare, Arvsfonden och Upplands Idrottsförbund. Stora ideella arbetsinsatser gjordes också, så klart. Kommunen avstod från all inblandning i vår stora investering.

Älvkarleby kommun har så vitt vi förstår ambitionen att Skutskärs IP ska vara kommunens huvudidrottsplats. Man ansvarar dock endast i praktiken för fotboll och ishockey. Under de tre senaste åren har det investerats cirka 4,9 miljoner kr i de två delar som nyttjas för fotboll och ishockey. Bandybanan betraktas som ”ickekommunal” och då gäller andra regler för stöd från kommunen.

Skutskärs IF driver bandybanan ideellt utan kommunens inblandning, förutom ett driftbidrag på 250.000 kr per år. Den totala kostnaden för att driva banan låg förra året på ca 630.000 kr. Föreningen fick alltså denna vinter skjuta till 380.000 kr ur sin egen kassa för att betala hela elförbrukningen, drivmedel till ismaskiner och traktor, lagstadgad tillsyn samt service av kylmaskiner mm. Så har vi nu gjort i ett antal år. Till detta kommer sedan kostnader för själva bandyverksamheten.

Att följa upp kostnader på IP är lite komplicerat p g a anläggningens uppbyggnad. Vi har i alla fall fått fram att kommunens driftkostnader för hockey och fotboll ligger på uppemot 3 miljoner kr årligen. Till detta tillkommer driftbidraget till bandybanan som alltså utgör ungefär 10 % av kommunens driftkostnader för IP. Övriga 90 % (fotboll och ishockey) subventioneras av Älvkarleby kommun.

För att bedriva bandy krävs alltså stora ekonomiska åtaganden av klubben. Vi är därför mycket beroende av ortens näringsliv som ger oss ett fantastiskt stöd på många olika sätt genom ekonomisk sponsring, tillhandahållande av tjänster, maskiner mm.

Trots dessa förutsättningar har bandyn överlevt. Från att i den djupaste svackan endast ha haft 1 lag i seriespel (herrseniorer) hade klubben säsongen 17/18 cirka 120 aktiva i 6 olika lag, jämnt fördelat mellan könen. Klubben har i dag cirka tre gånger så stor verksamhet som för bara ett par år sedan.

Kanske är det dags att kommunens resurser på IP på något sätt omfördelas, vilket sannolikt skulle ge utrymme för en mer rättvis fördelning till det övriga föreningslivet i Älvkarleby kommun. 

Nedanstående diagram visar hur kommunens utgifter (driftkostnader) för anläggningarna på IP fördelades under 2017. Vi presenterar även ett diagram över kommunens fördelning av investeringar på IP under åren 2015, 2016 och 2017.                       

Kommunens driftkostnader på IP 2017

Ishockey och fotboll       3.000.000 kr
Bandy                                    250.000 kr

 Drift 17

Kommunens investeringar på IP 2015-2017

Ishockey                            3.900.000 kr
Fotboll                               1.000.000 kr
Bandy                                                0 kr

 Invest 15-17

Toppbilden: Några av våra ideella rolba- och traktorförare Tord Wall, Olle Johansson och Göran Zetterholm tillsammans med REAB:s VD Stefan Eriksson. I bakgrunden syns den lastmaskin som företaget ställer till föreningens förfogande för snöröjning under vinterhalvåret.

Skribent: Sören Sandström
Epost: This is a mailto link

reab

miiab

thunbergs_bil

 

 

francks
  
   
 coopextra-avlang  handelsbanken
   
 cafe_furiren  skytts_blommor
   gunnars_buss
 larsas  
 brynasmekano  
 bryntesoptik   
 
svenskakyrkan IRT
 
   swedhandling
 turisten_logga  
MM
  pappers
   
   
   

 

besöksräknare
räknare

räknare startad 2014-12-30

Postadress:
Skutskärs IF Bandyklubb - Bandy
Box 54
81422 Skutskär

Kontakt:
Tel: 026-70486
E-post: This is a mailto link

Se all info